Een volgelaatsmasker, dat is toch iets voor een beroepsduiker? Waarom zou je daar als sportduiker mee te water willen gaan? Ondanks dat deze vragen vaak gesteld worden, zijn er veel duikers die af en toe met een volgelaatsmasker (VGM) duiken. De afweging om een VGM aan te schaffen is echter een zeer persoonlijke, die je het best op basis van je eigen ervaring kunt maken. Voor alle duidelijkheid: duiken met een VGM is niet moeilijk! Het vraagt alleen specifieke kennis en vaardigheden, waarin de reguliere duikopleidingen niet voorzien.

Leerdoelen
De cursist leert de kennis en vaardigheden aan om onder verschillende omstandigheden adequaat een volgelaatsmasker te gebruiken, zodat hij daarmee ontspannen en veilig kan duiken. De cursist maakt in de leergang daarom vier ervaringsduiken.

Tevens doet de cursist kennis op van de verschillende beschikbare volgelaatsmaskers (VGM’s), hun werking en typische voor- en nadelen voor de sportduiker. Alle VGM-opleidingsduiken blijven binnen de nultijden.

Ingangsniveau introductie
Om deel te kunnen nemen aan de introductie moet de cursist:
– minimaal 15 jaar zijn;
– beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

Ingangsniveau specialisatie
Om deel te kunnen nemen aan de specialisatie moet de cursist:
– minimaal 15 jaar zijn;
– beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

Oude opleiding
Voor deelname aan deze cursus zijn het 2*-duikbrevet en de specialisaties Getijdewater en Nachtduiken vereist.

Cursusprogramma introductie
– theoretische instructie  (1 uur)
– praktische instructie:
– zwembad instructie  (min. ½ uur)

Cursusprogramma specialisatie
– theoretische instructie  (1½ uur)
– praktische instructie:
– zwembad instructie  (1 uur)
– buitenwater instructie (5 duiken)

Bevoegd instructeur
Deze introductie c.q. specialisatie mag gegeven worden door een 2*-instructeur, instructeur-trainer, docent of 3*-instructeur die zelf de specialisatie gevolgd heeft en in het bezit is van een eigen volgelaatsmasker.

Correcties cursusboek (uitgave 2009)
Geen

Verwijzingen m.b.t. Richtlijnen voor Veilig Duiken
Als een duiker met een volgelaatsmasker duikt, verdient het aanbeveling dat hij – naast de alternatieve luchtvoorziening – een normale duikbril bij zich te heeft voor noodsituaties.

————————————————————————————————————————–

Om de NOB-verenigingen ook werkelijk in staat te stellen om de Introductie of Specialisatie Volgelaatsmasker te verzorgen, heeft de NOB met 10 dealers afspraken gemaakt over oefensets VGM die de club kan huren.

Je kunt hiervoor terecht bij:

Pacific – Reeuwijk

Bij Pacific Diving vindt u een groot assortiment duikartikelen.
Pacific staat voor service, kwaliteit en scherpe prijzen.
Door de jarenlange ervaring van het personeel binnen de duiksport staan wij garant voor goede voorlichting voor de aanschaf van uw duikuitrusting.
Pacific Diving Equipment is gevestigd op het bedrijventerrein de “Reeuwijkse Poort” 311 (vlak naast A12 Utrecht – Den Haag – afslag Reeuwijk) op een steenworp afstand van de Reeuwijkse plassen. Ruim voldoende GRATIS parkeerplaatsen aanwezig.

Dive Post – Katwijk

Het vullen van flessen gebeurt op de begane grond, dus traplopen hoeft hiervoor niet. Op de eerste verdieping vindt u de fris ingerichte duikshop met een keur aan (duik)materialen van verschillende merken. We selecteren  zorgvuldig op kwaliteit en prijsstelling en verkopen alleen materialen waar Dive Post volledig achter kan staan. Naast verkoop hebben ook onderhoud en reparatie een belangrijke plek binnen het bedrijf.

Elite – Amsterdam

Elite Divecenter biedt een breed assortiment kwaliteitsproducten op snorkel- en sportduikgebied. Aanschaf van duikmateriaal is maatwerk, waarbij het gebruikersdoel en persoonlijk budget een belangrijke rol spelen. In de duikschool vindt men uitsluitend enthousiaste duikinstructeurs die vol passie hun kennis en vaardigheden op professionele wijze overdragen. Zowel bij de aanschaf van materiaal of het volgen van een training staan veiligheid, kwaliteit en beleving voorop.

Aqua Business Centre – Vinkeveen

Aqua Business Centre staat voor service en kwaliteit. In de ruim gesorteerde winkels vind je vele merken duik- en snorkelmaterialen, maar ook zwem- en vrijetijdskleding. Aqua Business Centre is een erkend 5-star PADI duikcentrum en is tevens gespecialiseerd in het organiseren van duikevenementen voor bedrijven en groepen. En heb je een duikbrevet in je zak en wil je ook tijdens je vakantie duiken? Het duikcentrum biedt ook duikreizen aan naar idyllische oorden.

Vertrouwen- Wildervank

Watersportbedrijf “Vertrouwen”: betrouwbaar, snel en voordelig voor uw onder- en bovenwaterrecreatie. Niet voor niets zijn wij dealer van gerenommeerde merken als bijvoorbeeld Tohatsu, Brig, Topcraft, Scubapro, Mares, Cressi en nog vele andere merken.
Naast verkoop van nieuwe boten, duikapparatuur en duikkleding heeft u ook een ruime keuze uit gebruikte artikelen.
Met een eigen technische dienst bent u altijd gegarandeerd van een goede kwaliteit.

De Beldert – Zoelen

Uw SSI PLATINUM DUIKCENTRUM ligt op een unieke locatie, direct gelegen aan recreatieplas De Beldert en biedt alle mogelijkheden om optimaal te genieten van de duiksport.
Het terrein bij het duikcentrum beschikt over goede parkeermogelijkheden en er is uiteraard een vulstation aanwezig, voor zowel perslucht als nitrox (blenden). Ook hebben we een ruim gesorteerde duikwinkel waar u tegen zeer concurrerende prijzen de allernieuwste collectie duikmaterialen kunt kopen.

K-Dive – Weert

K-dive (voorheen Duikcentrum Weert) is een professionele duikshop waar alle duikspullen te koop zijn. Wij verkopen alle gerenommeerde merken, en verlenen hierop ook service. Tevens verhuren wij duikmaterialen tegen zeer gunstige tarieven.
Bij ons voeren passie, veiligheid en kwaliteit de boventoon en we staan altijd klaar om u volledig en naar behoren te informeren over alle door ons aangeboden materialen.

Lucas – Nijverdal

In 2006 is Lucas Duiksport met een online-store gestart en behoorde  al binnen het jaar tot een van de meest toonaangevende online leveranciers, natuurlijk mede mogelijk door de reeds lange geschiedenis van Lucas Duiksport en het dynamische team dat binnen Lucas Duiksport werkzaam is.
In de afgelopen 3 decennia is Lucas Duiksport uitgegroeid tot een van de toonaangevende speciaalzaken in Europa en ver daar buiten.

The Dutch Dive Academy – Sint Oedenrode

The Dutch Dive Academy is een duikschool in Noord-Brabant waar je terecht kunt voor reguliere en technische duikopleidingen en specialisaties (NOB, IANTD, PADI, IAHD, SSI). Tevens hebben we een duikwinkel waar veel duikmateriaal tegen een interessante prijs verkrijgbaar is (ook verhuur). Wij bieden een assortiment van gerenommeerde merken en verlenen service op veel materialen. Wij hebben een eigen vulstation voor lucht- en nitroxvullingen. Luchtvullingen 24 uur per dag.
Persoonlijke aandacht staat bij ons hoog in het vaandel. Evenals veiligheid en enthousiasme. Voor meer informatie staan wij altijd klaar om u te informeren over de duiksport, opleidingen en materiaal.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube