Duiken is een veilige sport: in vergelijking met andere sporten is het aantal ongevallen minimaal. Toch kan er tijdens het duiken wel eens wat mis gaan: er kunnen kleine incidenten plaatsvinden, maar ook ongevallen waarbij een grootschalige reddingsactie moet worden gecoördineerd. Wil je leren hoe je een incident of duikongeval kunt voorkomen en herkennen en welke rol je zelf in een reddingsactie kunt spelen? Overweeg dan eens om deze leerzame én leuke specialisatie te volgen!

Leerdoelen

De cursist leert hoe hij een incident of duikongeval kan voorkomen en herkennen, hoe hij moet handelen als het nodig is en welke rol hij zelf in een reddingsactie kan spelen. De specialisatie behandelt de organisatie van een reddingsoperatie tot en met de melding aan de DOSA. Ook leert de cursist hoe hij een duiker zuurstof kan toedienen. Via de DAN-applicatie Basic Life Support (afgekort BLS; verplicht onderdeel van de specialisatie Redden) leert hij hoe hij iemand kan reanimeren.

In het kader van de samenwerking met DAN is het onderdeel reanimatie per 1 juli 2011 volledig uit de specialisatie Redden verdwenen; een duiker behaalt zijn reanimatiediploma nu via DAN, het Oranje Kruis of de Hartstichting.

Ingangsniveau

1*-duikbrevet

Globaal cursusprogramma
Theoretische instructie
Circa 145 min  (zuurstoftoediening 2 x )

Praktische instructie
Een zwembadpraktijkles en twee buitenwaterlessen, en een ongevalssimulatie

Bevoegd instructeur

Deze specialisatie mag gegeven worden door een 2*-Instructeur, instructeur-trainer, docent of 3*-Instructeur die zelf de specialisatie gevolgd heeft.

Met betrekking tot het geven van reanimatie:
Een instructeur die nog niet beschikt over een reanimatie-instructiebevoegdheid van de Hartstichting, het Oranje Kruis of DAN en die graag het reanimatieonderwijs in zijn vereniging wil verzorgen, kan zich aanmelden voor een maatwerkcursus BLS-instructeur van DAN. Jaarlijks moet daarna een licentie worden gekocht bij DAN.
Natuurlijk kan hij ook de instructeursopleiding volgen van de Hartstichting of het Oranje Kruis. Dit zijn echter geen maatwerkprogramma’s voor duikinstructeurs, in tegenstelling tot het DAN BLS-programma.De NOB heeft enkele kortingen voor NOB-instructeurs bij DAN bedongen voor de jaarlijkse instructeurskosten en het lesmateriaal voor cursisten.

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube